Pootaardappelen voorjaar 2025 (Oogst 2024)
Alle pootaardappelen zijn NAK gekeurd en van eersteklas kwaliteit.
Prijzen op aanvraag: info@hlproden.nl
Klik hier voor plantuien Klik hier voor groente- en bloemzaden
Klik hier voor verpakte voorjaarsbollen
Kleinverpakkingsmogelijkheden |
||||
![]() |
||||
1 kg 2 kg 25 kg Een persoonlijk label is optioneel en kan bij elke verpakkingsvorm. |
![]() |
|||
Proefkistje met drie moderne rassen: Montreal, Riva en Boston Drie zeer/midden vroege, smaakvolle aardappelen die goed scoren op resistentie tegen de meest voorkomende aardappelaandoeningen. Dat betekent dat deze rassen weinig ziektegevoelig zijn en dus voor teelt door de hobbyist zeer geschikt zijn. Om uw klanten kennis te laten maken met deze pootaardappelen zijn ze verpakt in stevige papieren 500 gram zakjes (circa 15 poters) en samengevoegd in een handzaam kistje van 7 zakjes per ras. U heeft dan 3,5 kilo in huis per soort. Standaard is de verpakking met uw persoonlijke logo op het etiket + het blauwe NAK-label eraan. |
||||
De roodschillige Boston is een middenvroeg ras met een hoge opbrengst. Kenmerkend voor Boston is de zeer sterke begin ontwikkeling. Boston is een zeer smakelijke aardappel met kooktype BC (lichtbloemig), verkleurt niet na het koken en is geschikt voor vele toepassingen. Boston is dé vervanger voor alom gewaarde, maar moeizaam verkrijgbare, Alouette.
|
||||
De aardappel Gemiddelde voedingswaarde van aardappelen per 100 gram:
Om de voedingswaarde van de aardappel zo veel mogelijk te behouden is het van belang om de aardappels niet in stukjes te snijden en in zo weinig mogelijk water te garen. Het kookvocht dat overblijft kan weer gebruikt worden voor de jus of een sausje. Op deze manier worden uitgespoelde voedingsstoffen toch nog gebruikt. |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Herkomst De aardappel is vanuit Zuid-Amerika naar Europa gebracht door Spaanse ontdekkingsreizigers. Waarschijnlijk nam Diego de Amalya de eerste plant in 1536 mee uit Peru of Chili, waar deze aardappel bekend stond als chunu. De Inca's verbouwden de plant toen al honderden jaren. De aardappelplant groeide ook op grote hoogten in de Andes, waar veel andere planten niet meer kunnen groeien. Op basis van DNA-onderzoek is aangetoond dat alle aardappels afstammen van één plant uit zuid-Peru. |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Biologische teelt In de biologische aardappelteelt wordt niet gespoten. Het gevolg is wel dat het groeiseizoen direct voorbij is zodra het perceel op grotere schaal is besmet met phytophthora. Kleine besmettingen kunnen nog worden ingedamd door de planten plaatselijk dood te branden. Vóór de oogst worden op het gehele perceel de planten doodgebrand. Door vroegtijdige besmetting daalt de oogstopbrengst bij de biologische teelt aanzienlijk en door het grillige verloop treden er van jaar tot jaar ook grote verschillen op. Doordat biologische producten veelal rechtstreeks aan de consument worden verkocht, is de teelt ervan vaak toch lonend. Soorten die in het overzichtlijstje groen zijn gemerkt zoals Alouette, Montreal, Riva, Boston en Vitabella zijn goed geschikt om biologisch te telen. |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Weetjes
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Zeer vroeg | Vroeg | Middenvroeg | Middenlaat | Laat |
Anaïs | Actrice | Alouette | Agria | Irene |
Dore | Annabelle | Bintje | Bildtstar | Texla |
Eersteling | Bernice | Boston | Cereza | |
Frieslander | Gloria | Carolus | Charlotte | |
Montreal | Inova | Gourmandine | Efera | |
Obama | Vitabella | Lekkerlander | Eigenheimer | |
Premiere | Lucera | Michelle | ||
Ottena | Nicola | |||
Parel | Roseval | |||
Riva | Sante | |||
Toronto | Surprise | |||
Twister | ||||
Vincenta | ||||
|
|||||
|
Actrice is een vroege consumptieaardappel met een zeer goede opbrengst en een goede smaak. De knollen zijn rondovaal met een heldere en gladde schil. Actrice is breed inzetbaar. |
||||
Rijptijd | Y-virus | 8 | |||
Kiemrust | Schurft | 6,5 | |||
Hitte-droogte tolerantie | Mechanische beschadiging | 7 | |||
Loofontwikkeling | Doorwas | 7 | |||
Grofheid | Stootblauw | 7 | |||
Regelmaat | Kooktype | AB | |||
Knolaantal | Consumptie | 8 | |||
AM resistentie | Bewaarbaarheid | 7 | |||
Wratziekte resistentie | Knolvorm | RO | |||
Phytophtora loof | Opbrengst | H | |||
Phytophtora knol | |||||
|
De Agria is speciaal voor de fritesproductie ontwikkeld met een lang ovale vorm, waar je mooie frites uit kunt snijden. De vleeskleur van de Agria is uitgesproken geel. Het is een redelijk vastkokende aardappel zeker de eerste tijd na de oogst maar naar mate de winter verstrijkt en het voorjaar zich aandient wordt hij wat meliger en losser in de kook. De Agria is zeer goed bewaarbaar en heeft een mooie zachte smaak en is daarom een prima tafel aardappel. Gebakken is het ook een mooie en smakelijke aardappel en in stampotten en puree is hij goed te gebruiken. Agria is een middellate aardappel en is redelijk goed resistent tegen de meeste aardappelziektes. |
||||
Rijptijd | ML | Y-virus | 7 | ||
Kiemrust | 8,5 | Schurft | 6 | ||
Hitte-droogte tolerantie | 8 | Mechanische beschadiging | 4,5 | ||
Loofontwikkeling | 7 | Doorwas | 7 | ||
Grofheid | 9 | Stootblauw | 6 | ||
Regelmaat | 8 | Kooktype | AB | ||
Knolaantal | 7 | Consumptie | 8 | ||
AM resistentie | 6 | Bewaarbaarheid | 8 | ||
Wratziekte resistentie | 8 | Knolvorm | O | ||
Phytophtora loof | 6 | Opbrengst | H | ||
Phytophtora knol | 8 | ||||
Alouette |
|||||
|
Alouette is een middenlaat, roodschillig ras met een hoge opbrengst. De aardappelen groeien grof en hebben een gelijkmatige vorm. Alouette is goed resistent tegen de gevreesde aardappelziekte fytoftora. Dit maakt dat Alouette te telen is door de hobbykweker. Het is een aardappel die redelijk vast in de kook is, maar na het opschudden in de pan mooi los valt, mooi bloemig is en niet kleverig is in de mond. Als bakaardappel, na 20 minuten koken af laten koelen en in plakjes snijden, neemt de aardappel tijdens het bakken nauwelijks bakvet op. Alouette heeft een mooie botergele vleeskleur. Alouette is geschikt voor biologische teelt. |
||||
Rijptijd | MV | Y-virus | 8 | ||
Kiemrust | 7 | Schurft | 7 | ||
Hitte-droogte tolerantie | 8 | Mechanische beschadiging | 6 | ||
Loofontwikkeling | 7 | Doorwas | 6 | ||
Grofheid | 7 | Stootblauw | 8 | ||
Regelmaat | 7 | Kooktype | AB | ||
Knolaantal | 7 | Consumptie | 8 | ||
AM resistentie | 8 | Bewaarbaarheid | 7 | ||
Wratziekte resistentie | 8 | Knolvorm | LO | ||
Phytophtora loof | 8 | Opbrengst | G | ||
Phytophtora knol | 8 | ||||
Anaïs |
![]() ![]() |
||||
|
Anaïs is een zeer vroege aardappel met een hoge opbrengst en een regelmatige sortering. Anaïs is een veelzijdige aardappel en verkleurd na het koken niet. De aardappel staat bekend om zijn volle smaak en mooie structuur. Anaïs is redelijk vatbaar voor Fytoftora, maar door de vroegheid van deze aardappel krijgt deze ziekte meestal geen kans om zich te ontwikkelen. Doordat Anaïs een zeer vroege aardappel is kan men hem niet de hele winter door bewaren. Zeer vroege aardappelen zijn in de regel kiemlustig. |
||||
Rijptijd | ZV | Y-virus | 5 | ||
Kiemrust | 5 | Schurft | 6 | ||
Hitte-droogte tolerantie | 6 | Mechanische beschadiging | 6 | ||
Loofontwikkeling | 7 | Doorwas | 7 | ||
Grofheid | 7 | Stootblauw | 8 | ||
Regelmaat | 8 | Kooktype | A | ||
Knolaantal | 7 | Consumptie | 8 | ||
AM resistentie | 7 | Bewaarbaarheid | 7 | ||
Wratziekte resistentie | 6 | Knolvorm | RO | ||
Phytophtora loof | 6 | Opbrengst | H | ||
Phytophtora knol | 7 | ||||
Annabelle |
|||||
|
Annabelle is een zeer smaakvol vroeg ras. Glad huidig, fijn van opbrengst en botergeel van kleur. Ze zijn vastkokend en daardoor niet alleen geschikt om te koken, maar ook om te bakken. De aardappel is mooi van structuur en behoudt zijn mooie gele kleur ook na het koken. Annabelle blinkt niet uit in weerbaarheid tegen schurft en Fytoftora in loof en omdat het een vroege aardappel is kan hij tot de winter goed bewaard worden maar niet de winter door. Annabelle wordt specifiek geteeld om zijn vroege rijping mooie gele kleur en zeer fijne smaak. Vanwege de langwerpige vorm wordt er ook zeer smakelijke friet van gebakken. |
||||
Rijptijd | V | Y-virus | 7 | ||
Kiemrust | 6 | Schurft | 5 | ||
Hitte-droogte tolerantie | 6,5 | Mechanische beschadiging | 7 | ||
Loofontwikkeling | 5,5 | Doorwas | 7 | ||
Grofheid | 6 | Stootblauw | 8 | ||
Regelmaat | 6 | Kooktype | A | ||
Knolaantal | 7 | Consumptie | 8 | ||
AM resistentie | 8 | Bewaarbaarheid | 5 | ||
Wratziekte resistentie | 8 | Knolvorm | LO | ||
Phytophtora loof | 5 | Opbrengst | M | ||
Phytophtora knol | 6 | ||||
Bernice |
![]() ![]() |
||||
|
Bernice is een vroege consumptieaardappel met een zeer goede opbrengst en grote regelmatige knollen. Het is een modern ras dat goed bestand is tegen de meest voorkomende aardappelziektes. Bernice is een veelzijdige consumptieaardappel met een prima structuur die gekookt mooi presenteert en goed smaakt. Maar ook gebakken, gepureerd en in salades is Bernice een zeer gewaardeerde aardappel. Na het koken blijft hij mooi op kleur en wordt niet grauw. Door zijn gladde schil en oppervlak is hij goed te schillen zonder veel nawerk. |
||||
Rijptijd | V | Y-virus | 8 | ||
Kiemrust | 8 | Schurft | 7 | ||
Hitte-droogte tolerantie | 7 | Mechanische beschadiging | 7 | ||
Loofontwikkeling | 8 | Doorwas | 8 | ||
Grofheid | 8 | Stootblauw | 8 | ||
Regelmaat | 8 | Kooktype | AB | ||
Knolaantal | 8 | Consumptie | 8 | ||
AM resistentie | 8 | Bewaarbaarheid | 8 | ||
Wratziekte resistentie | 8 | Knolvorm | RO | ||
Phytophtora loof | 6 | Opbrengst | H | ||
Phytophtora knol | 6 | ||||
Bildtstar |
|||||
|
Bildtstar is een veel geteelde consumptieaardappel, een mooie bloemige tafel aardappel. Een mooie gladde rode schil met daaronder helder lichtgeel vlees. Biltstar is een zeer veelzijdige aardappel die gebruikt wordt als tafel aardappel gekookt, stamppot, puree en bakken. Het is vanwege de matige resistentie tegen AM en fytoftora in loof meer een aardappel voor de professionele akkerbouw. Afgezien van deze twee kleine nadeeltjes is het voor de rest een topper waarvan een groot areaal wordt verbouwd. De aardappel wordt vaak langs de weg aangeboden voor weinig. |
||||
Rijptijd | ML | Y-virus | 8 | ||
Kiemrust | 8 | Schurft | 6 | ||
Hitte-droogte tolerantie | 7 | Mechanische beschadiging | 7 | ||
Loofontwikkeling | 8 | Doorwas | 7 | ||
Grofheid | 8 | Stootblauw | 8 | ||
Regelmaat | 7 | Kooktype | B | ||
Knolaantal | 8 | Consumptie | 8 | ||
AM resistentie | 5 | Bewaarbaarheid | 8 | ||
Wratziekte resistent | 8 | Knolvorm | R | ||
Phytophtora loof | 5 | Opbrengst | M | ||
Phytophtora knol | 6 | ||||
Bintje |
![]() ![]() |
||||
|
Bintje is een midden vroege, veelzijdige consumptieaardappel. De vleeskleur van Bintje is lichtgeel, de opbrengst is groot, evenals de knollen. Het is een kruimige aardappel die ook erg veel voor de friet en chips wordt gebruikt. De aardappel wordt voornamelijk geteeld op klei. Het is geen aardappel voor de onervaren aardappel tuinder want Bintje is redelijk vatbaar voor de meeste aardappel ziektes. De eigenschappen die er voor hebben gezorgd dat Bintje een nationale bekendheid is geworden komt door de goede bewaareigenschappen, grove groei, hoge opbrengst en mooie gladde huid waardoor er bij machinaal gebruik weinig nawerk aan zit. |
||||
Rijptijd | MV | Y-virus | 5,5 | ||
Kiemrust | 8 | Schurft | 5 | ||
Hitte-droogte tolerantie | 7 | Mechanische beschadiging | 7 | ||
Loofontwikkeling | 7 | Doorwas | 6 | ||
Grofheid | 8 | Stootblauw | 7 | ||
Regelmaat | 7 | Kooktype | BC | ||
Knolaantal | 8 | Consumptie | 7 | ||
AM resistentie | 4 | Bewaarbaarheid | 7 | ||
Wratziekte resistentie | 5 | Knolvorm | LO | ||
Phytophtora loof | 4 | Opbrengst | G | ||
Phytophtora knol | 5 | ||||
Boston |
![]() ![]() |
||||
|
De roodschillige Boston is een middenvroeg ras met een hoge opbrengst. Kenmerkend voor Boston is de zeer sterke begin ontwikkeling. Boston is een zeer smakelijke aardappel met kooktype BC (lichtbloemig), verkleurt niet na het koken en is geschikt voor vele toepassingen. Boston is dé vervanger voor alom gewaarde, maar moeizaam verkrijgbare, Alouette. |
||||
Rijptijd | MV | Y-virus | 7 | ||
Kiemrust | 7 | Schurft | 6 | ||
Hitte-droogte tolerantie | 6 | Mechanische beschadiging | 7 | ||
Loofontwikkeling | 8 | Doorwas | 7 | ||
Grofheid | 9 | Stootblauw | 7 | ||
Regelmaat | 7 | Kooktype | BC | ||
Knolaantal | 7 | Consumptie | 8 | ||
AM resistentie | 7 | Bewaarbaarheid | 7 | ||
Wratziekte resistent | 9 | Knolvorm | O | ||
Phytophtora loof | 6 | Opbrengst | H | ||
Phytophtora knol | 7 | ||||
Carolus |
|||||
|
Carolus is een vrij kruimige, geel schillige aardappel met mooie rode ogen. Vanwege de resistentie tegen fytoftora in loof en knol, is Carolus op eenvoudige wijze te telen voor volkstuinders en particulieren. De Carolus kent de oorsprong uit een kruising met een wilde familieverwant uit Zuid-Amerika met fytoftora resistentie. De naam Carolus verwijst naar de Vlaamse geleerde, arts en botanicus Carolus Clusius, die in de 16e eeuw een grote rol speelde bij de verspreiding van de aardappel in Europa. |
||||
Rijptijd | MV | Y-virus | 7 | ||
Kiemrust | 7 | Schurft | 6 | ||
Hitte-droogte tolerantie | 7 | Mechanische beschadiging | 7 | ||
Loofontwikkeling | 7 | Doorwas | 7 | ||
Grofheid | 8 | Stootblauw | 7 | ||
Regelmaat | 6 | Kooktype | B | ||
Knolaantal | 7 | Consumptie | 6,5 | ||
AM resistentie | 6 | Bewaarbaarheid | 8 | ||
Wratziekte resistent | 6 | Knolvorm | RO | ||
Phytophtora loof | 8 | Opbrengst | G | ||
Phytophtora knol | 8 | ||||
Cereza |
![]() ![]() |
||||
|
Cereza is een middenlate consumptieaardappel. Dit ras is verpakkingsgeschikt. De knollen zijn lang ovaal met rode gladde schil en een gele vleeskleur. De opbrengst is zeer hoog en de knollen uniform. Cereza heeft een hoge droogte resistentie en heeft een goede resistentie tegen phytophthora. |
||||
Rijptijd | ML |
Y-virus | 7 |
||
Kiemrust | 8 |
Schurft | 6 |
||
Hitte-droogte tolerantie | 8 |
Mechanische beschadiging | 7 |
||
Loofontwikkeling | 7 |
Doorwas | 7 |
||
Grofheid | 8 |
Stootblauw | 7 |
||
Regelmaat | 8 |
Kooktype | AB |
||
Knolaantal | 8 |
Consumptie | 8 |
||
AM resistentie | 8 |
Bewaarbaarheid | 8 |
||
Wratziekte resistent | 8 |
Knolvorm | LO |
||
Phytophtora loof | 8 |
Opbrengst | H |
||
Phytophtora knol | 6 |
||||
Charlotte |
![]() ![]() |
||||
|
Charlotte is een vastkokende aardappel, heeft een goede iets neutrale smaak en is vroeg van rijping. Charlotte heeft een gladde gele schil en een mooie gelijkmatige vorm. Vrij hoge opbrengst en kan ook langdurig worden bewaard. Geschikt als kookaardappel, bakken, stamppot, pure en friet. Kleur van zowel de schil als het vlees is lichtgeel. Verkleurd na het koken iets en is daarom minder geschikt voor salades. |
||||
Rijptijd | ML | Y-virus | 6 | ||
Kiemrust | 7 | Schurft | 5,5 | ||
Hitte-droogte tolerantie | 6 | Mechanische beschadiging | 7 | ||
Loofontwikkeling | 8 | Doorwas | 7 | ||
Grofheid | 7 | Stootblauw | 6 | ||
Regelmaat | 6 | Kooktype | A | ||
Knolaantal | 8 | Consumptie | 7,5 | ||
AM resistentie | 4 | Bewaarbaarheid | 7 | ||
Wratziekte resistentie | 7 | Knolvorm | LO | ||
Phytophtora loof | 5 | Opbrengst | G | ||
Phytophtora knol | 7,5 | ||||
Dore |
|||||
|
Doré is een zeer vroeg consumptieaardappelras en heeft geelvlezige, rond ovale, vlakogige knollen met een lichtbruine schil. De consumptiekwaliteit is aanmerkelijk beter dan die van de andere zeer vroege rassen. Dit ras kan zowel op kleigrond als goede zandgrond geteeld worden. Op zandgrond kunnen echter soms holle knollen gevormd worden. Mooie smaakvolle aardappel. Minder geschikt om te bakken maar wel weer uitstekend voor stamppot en puree. Is wat minder in de weerbaarheid tegen de verschillende aardappel ziektes. |
||||
Rijptijd | ZV | Y-virus | 4 | ||
Kiemrust | 5 | Schurft | 5 | ||
Hitte-droogte tolerantie | 7 | Mechanische beschadiging | 7 | ||
Loofontwikkeling | 7 | Doorwas | 7 | ||
Grofheid | 7 | Stootblauw | 7 | ||
Regelmaat | 7 | Kooktype | BC | ||
Knolaantal | 6 | Consumptie | 8,5 | ||
AM resistentie | 4 | Bewaarbaarheid | 5 | ||
Wratziekte resistentie | 4 | Knolvorm | RO | ||
Phytophtora loof | 6 | Opbrengst | G | ||
Phytophtora knol | 6 | ||||
Eersteling |
|||||
|
De Eersteling is één van de oudste rassen (1891) die nog geteeld worden. Het is een zeer vroege consumptieaardappel die voornamelijk gebruikt wordt als tafelaardappel. Na het opschudden in de pan valt hij los tot een prachtige bloemige smaakvolle tafelaardappel. Laat men de Eersteling na het koken afkoelen dan wordt de structuur weer stevig en kan men plakjes snijden voor het bakken. Een ideale aardappel voor puree en stamppot en bakken. Kortom een smaakvolle, veelzijdige aardappel. |
||||
Rijptijd | ZV | Y-virus | 6 | ||
Kiemrust | 6 | Schurft | 6 | ||
Hitte-droogte tolerantie | 7 | Mechanische beschadiging | 7 | ||
Loofontwikkeling | 7 | Doorwas | 8 | ||
Grofheid | 6 | Stootblauw | 7 | ||
Regelmaat | 7 | Kooktype | AB | ||
Knolaantal | 8 | Consumptie | 8 | ||
AM resistentie | 4 | Bewaarbaarheid | 6 | ||
Wratziekte resistentie | 7 | Knolvorm | O | ||
Phytophtora loof | 6 | Opbrengst | G | ||
Phytophtora knol | 6 | ||||
Efera |
![]() ![]() |
||||
|
Efera is een middenlaat ras, met een goede smaak en presentatie. Het ras is geschikt als tafelaardappel én voor de verwerking tot frites. Door zijn mooie schil en beperkte schurftgevoeligheid kan een hoog percentage geleverd worden. Het ras laat zich goed telen en bewaren. Efera is goed resistent tegen zo ongeveer alle gebruikelijke aardappelziektes en kan op alle gronden geteeld worden. |
||||
Rijptijd | ML |
Y-virus | 8 | ||
Kiemrust | 8 |
Schurft | 6 | ||
Hitte-droogte tolerantie | 8 |
Mechanische beschadiging | 7 | ||
Loofontwikkeling | 7,5 |
Doorwas | 7 | ||
Grofheid | 8 |
Stootblauw | 6 | ||
Regelmaat | 7 |
Kooktype | BC | ||
Knolaantal | 7 |
Consumptie | 7 | ||
AM resistentie | 8 |
Bewaarbaarheid | 7 | ||
Wratziekte resistentie | 8 |
Knolvorm | LO | ||
Phytophtora loof | 7 |
Opbrengst | G | ||
Phytophtora knol | 6 | ||||
Eigenheimer |
|||||
|
Eigenheimer is een midden late tafelaardappel met een volle eigen smaak. Staat in het noorden bekend als Borger. De Borger of Eigenheimer is een veelzijdige aardappel om te koken, pureren, stampen en bakken. Voor fabrieksmatig gebruik van de Eigenheimer liggen de ogen nogal diep. Maar als tafelaardappel wordt hij nog steeds erg gewaardeerd. In de kook is hij tamelijk los en na het opschudden in de pan valt hij mooi uit elkaar. Voor het bakken eerst af laten koelen alvorens plakjes te snijden. Heeft zoals veel oude rassen geen sterke afweer tegen de meest voorkomende aardappelziektes |
||||
Rijptijd | ML | Y-virus | 5 | ||
Kiemrust | 5 | Schurft | 6 | ||
Hitte-droogte tolerantie | 6 | Mechanische beschadiging | 6 | ||
Loofontwikkeling | 7 | Doorwas | 4 | ||
Grofheid | 6 | Stootblauw | 5 | ||
Regelmaat | 6 | Kooktype | C | ||
Knolaantal | 8 | Consumptie | 8 | ||
AM resistentie | 5 | Bewaarbaarheid | 6 | ||
Wratziekte resistent | 4 | Knolvorm | LO | ||
Phytophtora loof | 5 | Opbrengst | M | ||
Phytophtora knol | 5 | ||||
Frieslander |
|||||
|
De Frieslander is een buitengewoon vroeg ras met een zeer vroege knolzetting. Hij is uitermate geschikt voor consumptie en vroege verwerking tot frites. De knollen zijn rondovaal en regelmatig van vorm. De Frieslander is in de kook een redelijk vaste aardappel, maar geschikt om te koken, bakken, pureren, stamppot en salades. Het is een stevige smaakvolle aardappel en erg populair als vroege tafel aardappel. Na gekookt te zijn blijft hij mooi op kleur. Hij is wat gevoelig voor fytoftora in loof, wat ruimer planten helpt hiertegen. De Frieslander heeft een mooie gladde huid. |
||||
Rijptijd | ZV | Y-virus | 7 | ||
Kiemrust | 4 | Schurft | 7 | ||
Hitte-droogte tolerantie | 6 | Mechanische beschadiging | 5 | ||
Loofontwikkeling | 6,5 | Doorwas | 7 | ||
Grofheid | 7 | Stootblauw | 8 | ||
Regelmaat | 7 | Kooktype | A | ||
Knolaantal | 7 | Consumptie | 7,5 | ||
AM resistentie | 7 | Bewaarbaarheid | 4 | ||
Wratziekte resistentie | 8 | Knolvorm | RO | ||
Phytophtora loof | 4,5 | Opbrengst | G | ||
Phytophtora knol | 6 | ||||
Gloria |
![]() ![]() |
||||
|
Gloria is een vroege aardappel met een matige opbrengst. Gloria is vatbaar voor fytoftora in loof maar goed resistent tegen aardappelmoeheid. Hij is erg gevoelig voor blauwverkleuring, maar wel enorm geschikt om op te bakken. Zoals alle vroege aardappelen bewaarbaar tot het najaar en kiemt ook vrij snel. Ook van dit oude ras zijn er niet veel kwekers meer die dit ras telen. Maar wie van een smaakvolle vroege kruimige aardappel houdt is dit toch wel een aanrader. |
||||
Rijptijd | V | Y-virus | 6 | ||
Kiemrust | 5 | Schurft | 8 | ||
Hitte-droogte tolerantie | 6 | Mechanische beschadiging | 6 | ||
Loofontwikkeling | 8 | Doorwas | 8 | ||
Grofheid | 7 | Stootblauw | 8 | ||
Regelmaat | 7 | Kooktype | A | ||
Knolaantal | 7 | Consumptie | 8 | ||
AM resistentie | 8 | Bewaarbaarheid | 6 | ||
Wratziekte resistentie | 8 | Knolvorm | RO | ||
Phytophtora loof | 4,5 | Opbrengst | M | ||
Phytophtora knol | 6,5 | ||||
Gourmandine |
![]() ![]() |
||||
|
De Gourmandine aardappel is een middenvroege aardappel van Franse afkomst en biedt een smaakbeleving op niveau. Deze aardappel heeft een lichtgele vleeskleur en is zeer goed te bewaren. Hij groeit grof en heeft een goede opbrengst. Is wat gevoelig voor phytophtora in loof, maar wat ruimer planten zodat de wind er goed doorheen kan lost al veel van het probleem op. Moet op een goed stukje grond worden geteeld. Wordt veel in de duurdere restaurants geserveerd als specialiteit. |
||||
Rijptijd | MV | Y-virus | 6 | ||
Kiemrust | 8 | Schurft | 5 | ||
Hitte-droogte tolerantie | 7 | Mechanische beschadiging | 7 | ||
Loofontwikkeling | 6 | Doorwas | 6,5 | ||
Grofheid | 7 | Stootblauw | 7 | ||
Regelmaat | 6 | Kooktype | A | ||
Knolaantal | 7 | Consumptie | 8 | ||
AM resistentie | 6 | Bewaarbaarheid | 7 | ||
Wratziekte resistentie | 9 | Knolvorm | RO | ||
Phytophtora loof | 5 | Opbrengst | M | ||
Phytophtora knol | 6 | ||||
Inova |
![]() |
||||
|
Inova is een vroege, zeer smaakvolle, vastkokende lang ovale aardappel met een prima structuur (niet plakkerig of droog in de mond). De smaak, eigenschappen, teelt- en bewaring zijn zodanig uitmuntend, dat het ras zeer breed kan worden ingezet. Koken, bakken, pureren, salades, stamppot en voor zeer smakelijke patat. Alles is mogelijk. Inova is een modern ras die een goede weerbaarheid heeft tegen zo ongeveer alle gebruikelijke aardappelziektes en kan op alle gronden worden geteeld. |
||||
Rijptijd | V | Y-virus | 6 | ||
Kiemrust | 8 | Schurft | 6 | ||
Hitte-droogte tolerantie | 6 | Mechanische beschadiging | 8 | ||
Loofontwikkeling | 6 | Doorwas | 7 | ||
Grofheid | 7 | Stootblauw | 8 | ||
Regelmaat | 8 | Kooktype | AB | ||
Knolaantal | 7,5 | Consumptie | 7,5 | ||
AM resistentie | 8 | Bewaarbaarheid | 7 | ||
Wratziekte resistentie | 8 | Knolvorm | LO | ||
Phytophtora loof | 6 | Opbrengst | G | ||
Phytophtora knol | 7 | ||||
Irene |
![]() |
||||
|
Irene is een late, rood schillige consumptie aardappel met een zeer goede smaak. Dit ras vormt een middelmatig aantal, grote knollen van een niet zo gelijkmatige sortering. Irene is een afkoker (valt uit elkaar bij koken) en moet dus gestoomd worden op een z.g. aardappeltreefje. Het is desondanks een erg gewilde consumptie aardappel. Het is een aardappel die niet erg vatbaar is voor veel aardappelaandoeningen. Maar ruim zetten en planten op een goed stukje grond doet al veel aandoeningen teniet. |
||||
Rijptijd | L | Y-virus | 8 | ||
Kiemrust | 8 | Schurft | 6 | ||
Hitte-droogte tolerantie | 8 | Mechanische beschadiging | 6 | ||
Loofontwikkeling | 8 | Doorwas | 5 | ||
Grofheid | 7 | Stootblauw | 4 | ||
Regelmaat | 7 | Kooktype | C | ||
Knolaantal | 6 | Consumptie | 8 | ||
AM resistentie | 4 | Bewaarbaarheid | 8 | ||
Wratziekte resistentie | 4 | Knolvorm | LO | ||
Phytophtora loof | 6 | Opbrengst | M | ||
Phytophtora knol | 6 | ||||
Lekkerlander |
![]() ![]() |
||||
|
De lekkerlander is een oud midden vroeg aardappel ras die het goed doet op kleigrond. Er is nog een enkele kweker die dit ras verbouwd. Lekkerlanders zijn ontstaan uit o.a. Dore en worden sinds 1965 geteeld. Het loof is iets vatbaar voor fytoftora en de Lekkerlander scoort laag op AM. De Lekkerlander is een smaakvolle kruimige consumptieaardappel, de opbrengst is matig maar door de hoge waardering op smaak is er al jarenlang een vaste klantenkring die deze aardappel koopt. |
||||
Rijptijd | MV | Y-virus | 6 | ||
Kiemrust | 6 | Schurft | 8 | ||
Hitte-droogte tolerantie | 6 | Mechanische beschadiging | 6 | ||
Loofontwikkeling | 8 | Doorwas | 7 | ||
Grofheid | 7 | Stootblauw | 6 | ||
Regelmaat | 8 | Kooktype | BC | ||
Knolaantal | 7 | Consumptie | 8 | ||
AM resistentie | 4 | Bewaarbaarheid | 6 | ||
Wratziekte resistentie | 7 | Knolvorm | RO | ||
Phytophtora loof | 5 | Opbrengst | M | ||
Phytophtora knol | 7 | ||||
Lucera |
![]() |
||||
|
Lucera is een middel-vroege smaakvolle, vastkokende aardappel met een mooie gladde schil en een extreem hoge opbrengst. De specifieke smaak maakt het ras uniek. De bewaareigenschappen zijn goed en De eigenschappen, teelt- en bewaring zijn zodanig goed, dat het ras zeer breed kan worden ingezet. Koken, bakken, pureren, salades en voor zeer smakelijke patat alles is mogelijk. Lucera is goed resistent tegen zo ongeveer alle gebruikelijke aardappelziektes en kan op alle gronden geteeld worden.
|
||||
Rijptijd | MV | Y-virus | 9 | ||
Kiemrust | 8 | Schurft | 7 | ||
Hitte-droogte tolerantie | 7 | Mechanische beschadiging | 7,5 | ||
Loofontwikkeling | 7 | Doorwas | 6 | ||
Grofheid | 6 | Stootblauw | 7,5 | ||
Regelmaat | 9 | Kooktype | A | ||
Knolaantal | 9 | Consumptie | 8 | ||
AM resistentie | 8 | Bewaarbaarheid | 8 | ||
Wratziekte resistentie | 8 | Knolvorm | O | ||
Phytophtora loof | 6 | Opbrengst | H | ||
Phytophtora knol | 6 | ||||
Michelle |
|||||
|
Michelle is een lekkere aardappel met een middenlate rijping. De aardappelen zijn heel goed bewaarbaar en het ras is vrij goed resistent tegen de meest gebruikelijke aardappelziektes. Daardoor is het ras geschikt om biologisch te telen. De Michelle aardappelen zijn langovaal en hebben een gele vleeskleur. De ogen zijn niet diep, waardoor ze gemakkelijk te schillen zijn. Het is een vrij vastkokende aardappel die na het koken zijn gele kleur behoudt. |
||||
Rijptijd | ML | Y-virus | 7 | ||
Kiemrust | 7 | Schurft | 7 | ||
Hitte-droogte tolerantie | 7 | Mechanische beschadiging | 7 | ||
Loofontwikkeling | 8 | Doorwas | 8 | ||
Grofheid | 7 | Stootblauw | 7 | ||
Regelmaat | 7 | Kooktype | AB | ||
Knolaantal | 7 | Consumptie | 8 | ||
AM resistentie | 8 | Bewaarbaarheid | 8 | ||
Wratziekte resistentie | 6 | Knolvorm | LO | ||
Phytophtora loof | 7 | Opbrengst | H | ||
Phytophtora knol | 9 | ||||
Montreal |
![]() ![]() |
||||
|
Montreal is een zeer vroeg ras en geeft grote lichtgele rond ovale knollen met een crème vleeskleur. Goede loofontwikkeling en hoge opbrengsten. De smaak van Montreal is zeer goed en deze aardappel is nagenoeg overal voor geschikt. Montreal is een vast-bloemige aardappel die bij het koken lichtgeel van kleur wordt en niet verkleurt na het koken. Door zijn gladde schil is deze ook mooi te schillen en heeft daarna nauwelijks nawerk nodig. De Montreal pootaardappelen zijn vrij goed resistent tegen zo ongeveer alle gebruikelijke aardappelziektes. Montreal kan op alle gronden geteeld worden |
||||
Rijptijd | ZV | Y-virus | 8 | ||
Kiemrust | 7 | Schurft | 7 | ||
Hitte-droogte tolerantie | 8 | Mechanische beschadiging | 7 | ||
Loofontwikkeling | 8 | Doorwas | 7 | ||
Grofheid | 9 | Stootblauw | 7 | ||
Regelmaat | 7 | Kooktype | AB | ||
Knolaantal | 7 | Consumptie | 8 | ||
AM resistentie | 8 | Bewaarbaarheid | 7 | ||
Wratziekte resistentie | 8 | Knolvorm | RO | ||
Phytophtora loof | 6 | Opbrengst | G | ||
Phytophtora knol | 7 | ||||
Nicola |
![]() |
||||
|
Nicola is een midden late, productieve, tafelaardappel met flinke knollen. Hij is relatief weinig vatbaar voor aardappelaandoeningen en daardoor makkelijk te telen. Vanwege de lange knollen en de goede smaak is hij gewild in de frites. Voor bakken, pure en stamppot is het ook een bruikbare aardappel. |
||||
Rijptijd | ML | Y-virus | 6 | ||
Kiemrust | 6 | Schurft | 7,5 | ||
Hitte-droogte tolerantie | 8 | Mechanische beschadiging | 5 | ||
Loofontwikkeling | 8 | Doorwas | 6 | ||
Grofheid | 7 | Stootblauw | 6 | ||
Regelmaat | 6 | Kooktype | A | ||
Knolaantal | 8 | Consumptie | 7 | ||
AM resistentie | 8 | Bewaarbaarheid | 7 | ||
Wratziekte resistentie | 7 | Knolvorm | LO | ||
Phytophtora loof | 5 | Opbrengst | G | ||
Phytophtora knol | 5,5 | ||||
Obama |
![]() ![]() |
||||
|
De Obama is een vrij nieuw ras. Deze aardappel is enigszins vergelijkbaar met de Frieslanders. Obama is ook zeer vroeg en geeft een hoge opbrengst. Kenmerkend is de zeer heldergele schilkleur. De Obama is een echte consumptieaardappel geschikt om te koken en te bakken. Ook voor de friet is deze aardappel zeer geschikt. Hij heeft een redelijk goede weerstand tegen de verschillende aardappel- aandoeningen. Het is een ras van selectiebedrijf Kooi en zou een verbeterde versie moeten zijn van de Frieslander van dat zelfde bedrijf. |
||||
Rijptijd | ZV |
Y-virus | 6 |
||
Kiemrust | 5 |
Schurft | 6 |
||
Hitte-droogte tolerantie | 6 |
Mechanische beschadiging | 6 |
||
Loofontwikkeling | 7 |
Doorwas | 7 |
||
Grofheid | 7 |
Stootblauw | 8 |
||
Regelmaat | 8 |
Kooktype | A |
||
Knolaantal | 7 |
Consumptie | 8 |
||
AM resistentie | 8 |
Bewaarbaarheid | 6 |
||
Wratziekte resistentie | 6 |
Knolvorm | RO |
||
Phytophtora loof | 7 |
Opbrengst | H |
||
Phytophtora knol | 7 |
||||
Ottena |
![]() |
||||
|
Ottena is een middenvroeg ras. Zeer smaakvol en bloemig in de pan. Mooi kooktype. Is minder geschikt voor opslag zonder koeling vanwege vlotte kiemontwikkeling. Wordt onder invloed van licht snel groen, dus absoluut donker bewaren. Houdt van een ruime bemesting. Ottena is een veelzijdige consumptieaardappel die zeer geschikt is voor stamppot, puree en als gekookte tafelaardappel. |
||||
Rijptijd | MV | Y-virus | 7 | ||
Kiemrust | 8 | Schurft | 6 | ||
Hitte-droogte tolerantie | 6 | Mechanische beschadiging | 7 | ||
Loofontwikkeling | 6 | Doorwas | 8 | ||
Grofheid | 7 | Stootblauw | 6 | ||
Regelmaat | 7 | Kooktype | B | ||
Knolaantal | 7 | Consumptie | 8 | ||
AM resistentie | 8 | Bewaarbaarheid | 8 | ||
Wratziekte resistentie | 7 | Knolvorm | R | ||
Phytophtora loof | 5 | Opbrengst | G | ||
Phytophtora knol | 7 | ||||
Parel |
|
||||
|
De Parel is in 1952 ontstaan uit de kruising: Eigenheimer x Libertas. Het ras is vooral bestemd voor de teelt op zand- en dalgrond, maar vrij sterk gevoelig voor droogte. Ook dit ras kent nog maar een paar telers en is ook bijna verdwenen. De Parel heeft net zoals veel oude rassen geen sterke weerstand tegen AM en fytoftora. De Parel wordt voornamelijk nog geteeld voor een select groepje liefhebbers die de specifieke eigenschappen zoals de mooie structuur, smaak en goede bewaar eigenschappen erg waarderen. |
||||
Rijptijd | MV | Y-virus | 6 | ||
Kiemrust | 8 | Schurft | 6 | ||
Hitte-droogte tolerantie | 5 | Mechanische beschadiging | 8 | ||
Loofontwikkeling | 7 | Doorwas | 7 | ||
Grofheid | 7 | Stootblauw | 7 | ||
Regelmaat | 7 | Kooktype | B | ||
Knolaantal | 8 | Consumptie | 8 | ||
AM resistentie | 5 | Bewaarbaarheid | 8 | ||
Wratziekte resistentie | 8 | Knolvorm | R | ||
Phytophtora loof | 5 | Opbrengst | M | ||
Phytophtora knol | 5 | ||||
Premiere |
|
||||
|
Première is een zeer vroege veelzijdige consumptieaardappel. Hij is vroeger rooibaar dan de eersteling en heeft een grotere opbrengst. Bij vroeg rooien is het kooktype kruimig bij laat rooien een papkoker. De Première is kwetsbaar voor fytoftora in loof, schurft en zoals alle zeer vroege aardappelen slechts bewaarbaar tot in het najaar. Het is een flinke groeier en voor de zeer vroege tijd in het jaar een gewilde aardappel. |
||||
Rijptijd | ZV | Y-virus | 7 | ||
Kiemrust | 5 | Schurft | 5 | ||
Hitte-droogte tolerantie | 6 | Mechanische beschadiging | 8 | ||
Loofontwikkeling | 7 | Doorwas | 7 | ||
Grofheid | 7 | Stootblauw | 8 | ||
Regelmaat | 7 | Kooktype | BC | ||
Knolaantal | 8 | Consumptie | 7 | ||
AM resistentie | 6 | Bewaarbaarheid | 5 | ||
Wratziekte resistentie | 8 | Knolvorm | RO | ||
Phytophtora loof | 4,5 | Opbrengst | H | ||
Phytophtora knol | 6 | ||||
Riva |
|
||||
|
Riva is een veredeling van de Vitabella, is middenvroeg, heeft paarse bloemen en geeft een hoog aantal knollen. Het is een erg smaakvolle aardappel. Bovendien is Riva weinig gevoelig voor de meeste aardappel aandoeningen en hij is goed te telen op alle gronden. |
||||
Rijptijd | MV |
Y-virus | 8 |
||
Kiemrust | 8 |
Schurft | 6 |
||
Hitte-droogte tolerantie | 7 |
Mechanische beschadiging | 8 |
||
Loofontwikkeling | 9 |
Doorwas | 7 |
||
Grofheid | 7 |
Stootblauw | 6 |
||
Regelmaat | 7 |
Kooktype | AB |
||
Knolaantal | 8 |
Consumptie | 8 |
||
AM resistentie | 7 |
Bewaarbaarheid | 7 |
||
Wratziekte resistentie | 7 |
Knolvorm | LO |
||
Phytophtora loof | 6 |
Opbrengst | G |
||
Phytophtora knol | 8 |
||||
Roseval |
|
||||
|
Frans ras komt uit 1950. Rood schillige aardappel, vroeg tot middelvroeg af rijpend. Langwerpig met gladde schil. Een vastkokende aardappel met een zeer gewaardeerde smaak en goede culinaire mogelijkheden. Is sinds enkele jaren een bekende aardappel door culinaire recepten. De Roseval heeft een volle romige smaak. De opbrengst is niet erg hoog. |
||||
Rijptijd | ML | Y-virus | 5 | ||
Kiemrust | 7 | Schurft | 5 | ||
Hitte-droogte tolerantie | 8 | Mechanische beschadiging | 8 | ||
Loofontwikkeling | 7 | Doorwas | 8 | ||
Grofheid | 8 | Stootblauw | 6 | ||
Regelmaat | 7 | Kooktype | AB | ||
Knolaantal | 7 | Consumptie | 7 | ||
AM resistentie | 7 | Bewaarbaarheid | 7 | ||
Wratziekte resistentie | 9 | Knolvorm | LO | ||
Phytophtora loof | 5 | Opbrengst | H | ||
Phytophtora knol | 7 | ||||
Sante |
![]() ![]() |
||||
|
Sante is een middel late veelzijdige aardappel en uitstekend te koken, poffen, pureren of frituren. Santé is iets kruimig in de kook. Santé is een aardappelras dat een goede weerstand heeft tegen de bekende aardappel ziektes. Hij verkleurt wel enigszins na het koken en is erg los in de kook. |
||||
Rijptijd | ML | Y-virus | 8 | ||
Kiemrust | 7 | Schurft | 5 | ||
Hitte-droogte tolerantie | 7 | Mechanische beschadiging | 7 | ||
Loofontwikkeling | 8 | Doorwas | 8 | ||
Grofheid | 7 | Stootblauw | 7 | ||
Regelmaat | 7 | Kooktype | B | ||
Knolaantal | 7 | Consumptie | 7 | ||
AM resistentie | 8 | Bewaarbaarheid | 7 | ||
Wratziekte resistentie | 8 | Knolvorm | RO | ||
Phytophtora loof | 6 | Opbrengst | G | ||
Phytophtora knol | 7 | ||||
Surprise |
|
||||
|
Surprise is een ouderwetse consumptieaardappel voor het late seizoen. De aardappel is kruimig en goed van smaak en geur. Deze aardappel groeit het best op zandgrond en geeft mooie rond ovale niet al te grote knollen. Surprise verkleurd tamelijk snel na het koken en wordt dan grauwig. Hij is redelijk vatbaar voor AM en schurft maar weer niet voor fytoftora in loof en knol. |
||||
Rijptijd | ML | Y-virus | 7 | ||
Kiemrust | 6 | Schurft | 6 | ||
Hitte-droogte tolerantie | 6 | Mechanische beschadiging | 8 | ||
Loofontwikkeling | 6 | Doorwas | 8 | ||
Grofheid | 5 | Stootblauw | 8 | ||
Regelmaat | 7 | Kooktype | BC | ||
Knolaantal | 8 | Consumptie | 7 | ||
AM resistentie | 4 | Bewaarbaarheid | 7 | ||
Wratziekte resistentie | 4 | Knolvorm | RO | ||
Phytophtora loof | 6 | Opbrengst | M | ||
Phytophtora knol | 7 | ||||
Texla |
|
||||
|
Dit Texelse ras is ontwikkeld door de Texelaar Gelein Jansen. Het bijzondere eraan is dat deze soort nagenoeg immuun is tegen de beruchte schimmelziekte Fytoftora. Doordat de Texla bijna geen gewasbeschermingsmiddelen nodig heeft, is het een uitermate geschikte aardappel voor in volkstuinen en de biologische teelt. Na het koken verkleurt de aardappel enigszins. |
||||
Rijptijd | L | Y-virus | 7 | ||
Kiemrust | 8 | Schurft | 6 | ||
Hitte-droogte tolerantie | 7 | Mechanische beschadiging | 7 | ||
Loofontwikkeling | 6 | Doorwas | 6 | ||
Grofheid | 7 | Stootblauw | 7 | ||
Regelmaat | 8 | Kooktype | B | ||
Knolaantal | 7 | Consumptie | 7 | ||
AM resistentie | 8 | Bewaarbaarheid | 8 | ||
Wratziekte resistentie | 8 | Knolvorm | R | ||
Phytophtora loof | 9 | Opbrengst | G | ||
Phytophtora knol | 7 | ||||
Toronto |
![]() ![]() |
||||
|
Toronto is een relatief nieuw soort dat geschikt is voor de biologische teelt. Voor de meest reguliere aardappelziektes is deze aardappel weinig of niet vatbaar. |
||||
Rijptijd | MV | Y-virus | 8 | ||
Kiemrust | 7 | Schurft | 7 | ||
Hitte-droogte tolerantie | 7 | Mechanische beschadiging | 7 | ||
Loofontwikkeling | 8 | Doorwas | 7 | ||
Grofheid | 9 | Stootblauw | 7 | ||
Regelmaat | 7 | Kooktype | A | ||
Knolaantal | 7 | Consumptie | 7 | ||
AM resistentie | 9 | Bewaarbaarheid | 7 | ||
Wratziekte resistentie | 8 | Knolvorm | L | ||
Phytophtora loof | 7 | Opbrengst | G | ||
Phytophtora knol | 8 | ||||
Twister |
![]() ![]() |
||||
|
Twister is een nieuw ras met een zeer goede resistentie tegen phytophtora in zowel loof als knol. Ook tegen de andere aardappelziektes heeft dit ras goede resistentie. Twister is dan ook zeer geschikt voor de bioloigsche teelt. Een aanrader om eens te proberen! |
||||
Rijptijd | MV | Y-virus | 8 | ||
Kiemrust | 7 | Schurft | 6 | ||
Hitte-droogte tolerantie | 7 | Mechanische beschadiging | 7 | ||
Loofontwikkeling | 7 | Doorwas | 6,5 | ||
Grofheid | 8 | Stootblauw | 7 | ||
Regelmaat | 6,5 | Kooktype | AB | ||
Knolaantal | 7 | Consumptie | 8 | ||
AM resistentie | 9 | Bewaarbaarheid | 7 | ||
Wratziekte resistentie | 6 | Knolvorm | RO | ||
Phytophtora loof | 9 | Opbrengst | G | ||
Phytophtora knol | 9 | ||||
Vincenta |
![]() |
||||
|
Vincenta is een middenvroege consumptie aardappel met een zeer goede opbrengst en een goede smaak. De knollen zijn rondovaal met een heldere en gladde schil. Vincenta is een zeer grof groeiende consumptie aardappel en is goed resistent tegen zo ongeveer alle gebruikelijke aardappelziektes. Vincenta kan op alle gronden geteeld worden. |
||||
Rijptijd | MV | Y-virus | 7 | ||
Kiemrust | 6 | Schurft | 8 | ||
Hitte-droogte tolerantie | 9 | Mechanische beschadiging | 7,5 | ||
Loofontwikkeling | 8 | Doorwas | 7,5 | ||
Grofheid | 9 | Stootblauw | 7,5 | ||
Regelmaat | 8 | Kooktype | A | ||
Knolaantal | 7 | Consumptie | 8 | ||
AM resistentie | 6 | Bewaarbaarheid | 6 | ||
Wratziekte resistentie | 8 | Knolvorm | O | ||
Phytophtora loof | 7 | Opbrengst | H | ||
Phytophtora knol | 6 | ||||
Vitabella |
![]() ![]() |
||||
|
Vitabella is een smaakvolle, vastkokende ovale consumptieaardappel voor biologische teelt. De smaak, presentatie en bewaarbaarheid zijn uitmuntend. Het ras kan over een lange periode in het jaar worden afgezet. Ook is de verwerking tot thuisfrites mogelijk. De knollen hebben een mooie gele vleeskleur en zijn erg mooi van presentatie. Vitabella is goed resistent tegen zo ongeveer alle gebruikelijke aardappelziektes en kan op alle gronden geteeld worden. |
||||
Rijptijd | V | Y-virus | 8 | ||
Kiemrust | 8,5 | Schurft | 6 | ||
Hitte-droogte tolerantie | 7,5 | Mechanische beschadiging | 5 | ||
Loofontwikkeling | 7 | Doorwas | 8 | ||
Grofheid | 7 | Stootblauw | 7,5 | ||
Regelmaat | 7 | Kooktype | A | ||
Knolaantal | 7 | Consumptie | 8,5 | ||
AM resistentie | 8 | Bewaarbaarheid | 8 | ||
Wratziekte resistentie | 8 | Knolvorm | O | ||
Phytophtora loof | 8 | Opbrengst | G | ||
Phytophtora knol | 7 | ||||
Standaard gezakt per 25kg met een NAK label. Heeft u vragen of wilt u bestellen? Graag een mail sturen: info@hlproden.nl |
Bij levering van het pootgoed ontvangt u bij elk ras een informatiesheet, zoals hierboven is afgebeeld van het ras Agria.
HLP Roden
Stukken 7
9301 ZC Roden
T: 050-5013189
E: info@hlproden.nl